Osmanlı İmparatorluğu’na İngilizce’de Neden “Osmanlı” Denir?
Olmayabilir diyoruz çünkü tarihçiler Ortak bir görüş yok.Birçok değerli tarihçinin bazı güçlü iddialarına göre bu farklılığın temel nedeni Osman Bey’in adının aslında Osman olmamasıdır.
Yani Koskoca Osmanlı Devleti’nin kurucusunun adı yıllardır devam etmektedir. yanılıyor olabiliriz.Birazdan bahsedeceklerimizi okuduğunuzda böyle bir olasılığın olasılığı bile sizi heyecanlandırmaya yetecektir.
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in asıl adının ne olduğu konusu 18. yüzyılın ortalarından itibaren tartışılmaktadır.
Bu güçlü tezlere göre Osman Bey’in asıl adı Hz. Osmanlı veya Atman. Hatta Azman, Ataman, Otuman vb. alternatifler de iddialar arasında yer alıyor.
1935 yılında Türk yazar EB Şapolyo konuyu ele almış ve “Osman’ın adı Otman”dedi.
Macar Türkolog Moravcsik, 1937’de II. Bizans’ta Osmanlı,Atman, Atuman vb. şekillerde ifade edilir.
Hasan Adnan Erzi 1942 yılında doğdu. Osmanlı Ya da Tuman olabilir dedi. Tarihçilerin buna benzer birçok argümanı vardır ve bunlar çok önemli delillere dayanmaktadır.
Bu isimler arasında öne çıkan ise “Otman”dır.
Tarihi eserlerimizde bu isme rastlıyoruz. Ayrıca bu ad birçok yer adında da kullanılmaktadır; şimdi Türkiye’de Otmanalan, Otmanlar, Otmanlıyer adları gibi.
odman, Türk ve Altay halk kültüründe “küçük oğul” anlamına gelir. Osmanlı, Osmanlı veya Utman olarak da adlandırılır. “Evde kalan, ocağın ve evin ateşini koruyan çocuk” anlamına geliyor. Masallarda her zaman başarılı olan küçük oğul figürüdür. Türk kültüründe büyük kardeşler kendilerine yeni bir yuva kurarlar ama küçük oğul evde kalır. Böylece ocak ateşinin devamını sağlar. Osman Bey gerçekten de bir peri masalı gibi bir başarının tohumlarını ekmiştir.
Tarihçi Tuncer Gülensoy, Osmanlı adını Batı dillerinde kullanmıştır. “od(ateş)” ve “duman(duman)”yorum olarak.
Osman Bey’in soyadları hep Türkçe olduğu için Arapça bir isme sahip olma ihtimalinin düşük olduğu ileri sürülüyor.
Osman Bey’in babası Ertuğrul; amcası Dündar (Dündar değil); kardeşleri Gündüz, Savcı, Saruyatı-Sarıbatı; oğlu Orhan hep Türk isimleridir.Bunların yanı sıra Osman Bey’in silah arkadaşları Akça Koca, Konur Alp, Turgut Alp, Saltuk Alp, Aykut Alp, Ak Temür, Kara Tekin’in isimleri hep Türkçedir.
kuyu tek istisna Osman Bey Ve bu da pek mantıklı görünmüyor. Çünkü o zamanlar Kayı boyunun İslamiyeti yeniydi. Ayrıca o dönemin alpleri genellikle Türkçe adlara sahipti.
Arap yazarların eserlerinde Atman ve Taman isimleri geçmektedir; bazı tarihçiler bunun Arapça Osman ismiyle karıştırıldığını söylüyor.
Doğu Roma (Bizans) kaynaklarındaki kayıtları ve diğer delilleri dikkatle inceleyen birçok tarihçi, Osman Bey’in asıl ve gerçek adının Otman olduğunu ve Hz. İslamileştirilmişOsman yapıldığını iddia ediyor.
Peki Osmanlı nasıl Osmanlı oldu?
osmanlı formu muhtemelen İtalyanca (Venedikliler ve Cenevizliler) Zira -t- twinning yoluyla yayılma İtalya’da yaygındır. Örneğin Latince’de octo (göz), İtalyanca’da “otto”; Latince victoria (zafer), İtalyanca “vittoria”.
Tarihe baktığımızda Osman Bey’den doğrudan bahseden iki Türk kaynağında Osmanlı ismi geçmektedir.
II. Beyazıt döneminde yazılan Kitab-ı Velayetnâme-i Hacı Bektaş-ı Horasanî’de geçmektedir.
“Ey aziz, zikir ehli Ertuğrul Alp.
oradaydı Osmanlıbiz isimde bir oğluz.”
Beyit doğrudan Osman Bey’e atıfta bulunmaktadır.
Yazıcızâde Ali ve İbn Bibî’nin “Tarih-i Âl-i Selçuk (Selçukname)” adlı eserinin başında yer alan Oğuznâme’nin 14. mısrasında. “Nakularınız çalmaz otmanoğlu“bir kısmı tarihçilerin dediği gibi Otman (Osman) Bey’den değildir.
Ancak bu konuda bir fikir birliği yoktur; tüm bunlar tartışma ve beyin jimnastiğinden öteye gitmiyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bir okuma yapmak isterseniz Filolog ve Türkolog Dr. Yusuf Gedikli’nin “OSMANLI DEVLETİNİN KURUCUSU OSMAN BEY’İN İSİM SORUNU” başlıklı 32 sayfalık makalesine göz atabilirsiniz. buradan, Deniz Karakurt’un Türk Mitleri Sözlüğü buradaninceleyebilirsiniz.