Yaşam

Türkiye’nin dava açarak iadesini talep ettiği 6 bin yıllık mermer idol davasında karar.

Türkiye, Christie’s Müzayede Evi’nden ve ABD’deki serbest fon milyarderi Michael Steinhardt’tan çalınan 6 bin yıllık mermer idolünü geri alamıyor.

Türkiye’den kaçırılan tarihi eser, 2017 yılında New York’ta Christie’s Müzayede Evi tarafından düzenlenen bir müzayedede yaklaşık 14,5 milyon dolara satıldı. Türkiye, Kültür Bakanlığı aracılığıyla satışa itiraz ederek eserin iadesini istedi.

Eseri New York’ta satışa sunan Guennol Stargazer (Guennol Star Hunter) adlı mermer idolün iadesi için Türkiye’nin Michael Steinhardt ve Christie’s Müzayede Evi’ne açtığı dava reddedildi ve dava temyize gitti. ABD temyiz mahkemesi, Türkiye’nin çalıntı davası açmak için uzun süre beklediğini öne sürerek iade talebini reddetti.

karar nedeni

Manhattan’daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi, Türkiye’nin Guennol Star Hunter’ın kadın heykelinin 1990’larda topraklarından haksız yere kaldırılmış olabileceğini bilmek için nedenleri olduğunu söyledi. Türkiye’nin idolün sahibi Christie ve Steinhardt’ı müzayede evinin satışa sunduğu Nisan 2017’ye kadar dava etmeyi beklediğini de sözlerine ekledi.

mahkeme hakimi, “Türkiye, Kültür Bakanlığı’ndan heykelin New York’ta olduğuna dair işaretler almasına rağmen kararsız kaldı.”Türkiye’nin tezini 2017’ye kadar getirmemesini, hatta soruşturmasını mantıksız buldu.

Çalınan kültür varlıkları

Duruşmada Türkiye’nin avukatı Lawrence Kaye, Türkiye’nin idolün sahibi olduğunu ve haklarını savunmakla meşgul olduğunu belirterek, ülkenin bundan sonraki adımlarını düşünerek hareket ettiğini söyledi. Kaye, bu kararın Türkiye’yi kendisinden çalınan kültür varlıklarını geri talep etmekten alıkoymayacağını belirtti.

Sanat eseri gizli savunma değil

Türkiye, heykelin ülkeye ait olduğu iddiasını 1906’da yayınlanan bir Osmanlı fermanına dayandırıyor.

Türkiye’nin savunmasında, nerede olduğu bilinmeyen geniş antika koleksiyonundaki her parçanın araştırılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Savunmada, Christie’s Müzayede Evi’nin heykelin kaynağının açıklandığı müzayede kataloğuna kadar durumun fark edilmediği ve buna gerek olmadığı tezi savunuldu.

Mahkeme, heykelin 30 yılı aşkın bir süredir New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilendiğini ve 1990’lar boyunca Kültür Bakanlığı’nın konuyla ilgili makaleler ve sunumlar yayınladığını söyledi. Mahkeme başkanı kararında “Stargazer gizli tutulmadı.”söz konusu.

Alıcı satın almayı reddetti

Yatırımcı Michael Steinhardt ve fon sağlayan milyarder eşi, 22,9 cm boyundaki heykel için 1993 yılında 1,5 milyon dolar ödedi. Christie’s, onu 14.5 milyon dolara açık artırmaya çıkardı, ancak alıcı pes etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu