Haber

Yağışlar Trakya’da nehir ve barajlara can verdi

Trakya’da son dönemde etkili olan yağışlar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri artmış, barajların su seviyesi yükselmiştir. Yağışlar bölge üreticisinin de yüzünü güldürdü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak’tan bu yana metrekareye Edirne’de 151 kilo, Tekirdağ’da 72 kilo ve Kırklareli’nde 112 kilo yağış düştü. Yağışlarla birlikte Edirne’de Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri de arttı. DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre Ocak ayında 52 metreküp/saniye olarak ölçülen Meriç Nehri’nin debisi 177 metreküp/saniyeye yükselirken, 2019 yılında 100 metreküp olan Tunca Nehri 5 metreküp/saniye, 9 metreküp/saniyeye çıkarıldı. Edirne’ye içme suyu sağlayan Süloğlu Barajı’nın doluluk oranı son ölçümlerde yüzde 69 olurken, Kayalıköy Barajı’nın doluluk oranı yüzde 35 olarak ölçüldü. Tekirdağ’da içme suyu sağlayan Çokal Barajı ile Kırklareli’de içme suyu sağlayan Armağan Barajı’nda doluluk oranı yüzde 67 oldu.

Yetkililer, bölgede tarım arazilerini içme suyuyla sulayan 14 barajın doluluk oranının yüzde 4 arttığını açıkladı. Trakya’dan İstanbul’a içme suyu sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında su seviyesinin yükseldiği görüldü. İSKİ verilerine göre Ocak ayında yüzde 4,74 olan Kazandere’nin doluluk oranı yüzde 11,35’e, Pabuçdere’nin doluluk oranı ise 4,77’den 10,27’ye yükseldi. YAĞIŞLAR ÇİFTÇİSİNİN GÜLÜŞÜ. Son yağan yağmurlarla birlikte yüzlerinin güldüğünü söyledi. Akgün, “Geçtiğimiz günlerde başlayan yağışların 50 litreye yakın olması bir anlamda bize moral verdi. Debilerin artması toprağın suya doyması ve yer altı zenginliklerinin artması anlamına geliyor. Durum vahim olduğu için. , geçen haftadan bu yana moralimizi de düzeltti.İnşallah yağışlar devam eder.İnşallah nisan yağmurlarında ıslanmaya devam ederiz.Son yağışların yüzde 200-300 verim alacağı tahmin ediliyor.” Edirne bu sayede tüm çalışmalarıyla ülkemizin kalitesinin yükseltilmesinde bir kez daha söz sahibi olacaktır. Buğday tarlaları artık suya doydu” dedi.

Son yağışlarla birlikte Meriç Nehri’nin debisinin arttığını belirten Fatih Kaşkavalcı, “Edirne bir tarım kentidir. Dolayısıyla su sadece tarımda kullanılmaz, tüm insanımızın bilinçli kullanması gerekir. yağmur yağar su her şeyimiz o yüzden bilinçli kullanmalıyız bu böyle devam eder diye düşünüyoruz dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu